استعدادیابی در شنــا (قسمت دوم) شناسایی ویژگیهای جسمانی برای توصیف قابلیتهای جسمانی افراد از واژههـای مختلفی استفاده میشود که عبارتند از: جثـه، سرعت، چـالاکی، قدرت، تـوان، چـابکی، انعطاف پـذیری، هماهنـگی، استـقامت و بینـایی که در ذیل تعاریف مرتبط با هر یک ارائه شده است. لازم بذکر است که به جز فاکتور جثـه فرد، شناسایی سایر فاکتورهای ذکر شده نیازمند حضور فرد در شرایط تمرینی رشته ورزشی مورد نظر می باشد. برای توصیف قابلیتهای جسمانی افراد از واژههـای مختلفی استفاده میشود که عبارتند از: جثـه، سرعت، چـالاکی، قدرت، تـوان، چـابکی، انعطاف پـذیری، هماهنـگی، ... ادامه مطلب ...
استعدادیابی در شنــا (قسمت دوم)
شناسایی ویژگیهای جسمانی
برای توصیف قابلیتهای جسمانی افراد از واژههـای مختلفی استفاده میشود که عبارتند از:
جثـه، سرعت، چـالاکی، قدرت، تـوان، چـابکی، انعطاف پـذیری، هماهنـگی، استـقامت و بینـایی که در ذیل تعاریف مرتبط با هر یک ارائه شده است. لازم بذکر است که به جز فاکتور جثـه فرد، شناسایی سایر فاکتورهای ذکر شده نیازمند حضور فرد در شرایط تمرینی رشته ورزشی مورد نظر می باشد.
برای توصیف قابلیتهای جسمانی افراد از واژههـای مختلفی استفاده میشود که عبارتند از:
جثـه، سرعت، چـالاکی، قدرت، تـوان، چـابکی، انعطاف پـذیری، هماهنـگی، استـقامت و بینـایی که در ذیل تعاریف مرتبط با هر یک ارائه شده است. لازم بذکر است که به جز فاکتور جثـه فرد، شناسایی سایر فاکتورهای ذکر شده نیازمند حضور فرد در شرایط تمرینی رشته ورزشی مورد نظر می باشد.
شناسایی مهارت های روانی و عاطفی
هنگامی که مهارتهای روانی و عاطفی به فهرست احتیاجات افزوده می شوند، عضویت در جامعه ورزشکاران با استعداد رو به کاهش می گذارد. مجموعه ویژگیهای جسمانی افراد یک بخش مسئله بوده و ویژگیهای روانی و عاطفی، نظیر حضور ذهن داشتن برای استفاده از استعداد جسمانی بکر در یک محیط رقابتی پیچیده یک بخش مهم دیگر مسئله می تواند باشد. در اینجا منظور صرفاً برخورداری از ضریب هوشی بالا نیست، بلکه درک دورنما یا تصویر بزرگتری از فعالیت ورزشی و ترکیب آن دسته از اطلاعات با مهارتهای جسمانی است که بر نتیجه نهایی اثر می گذارد.
عوامل تأثیر گذار در تعریف مهارتهای روانی و عاطفی
انگیزهدورنی، علاقه شدید، ثبـات، سرسختـی، نگرش مثبت، واقع گـرایی، تمرکـز، تـلاش، بردبـاری و رقابت جویی .
در نظر گرفتن عوامل ناملموس
مهارتهای جسمانی قابل مشاهده و اندازه گیری هستند. مهارتهای عاطفی نیز قابل مشاهدهاند اما اندازهگیری آنها مشکل است. مشاهده و اندازهگیری عوامل نا ملموس امری دشوار است. مفهوم واقعی واژه ناملموس: نامعین، غیر آشکار و یا غیر قابل درک می باشد.
عوامل ناملموس خصوصیاتی هستند که در ورزشکاران وجود دارند اما نمی توان با عدد و رقم به اندازه گیری آنها پرداخت. از آنجاییکه این خصوصیات قابل آموزش هم نیستند، مربیان و والدین میتوانند در مورد آنها با ورزشکاران بحث نمایند تا از افکار یکدیگر بهره مند گردند. ورزشکاران جوان با آشنا شدن به عوامل ناملموس، کم کم می توانند این صفات را در خود رشد و توسعه دهند.
در بالاترین سطوح رقابت همگی از استعداد برخوردار هستند. اما در چنین مواقعی عوامل نا ملموس می توانند به معنای اختلاف بین پیروزی و شکست باشند. در ذیل به 10 عامل نا ملموس ورزشی اشاره شده است.
1- موفقیت در اکثر کارهای غیرممکن 2- تأثیر مثبت بر هم تیمی ها 3- تشخیص موقعیتها 4- ارائه بازیهای قابل توجه 5- قرار دادن هم تیمیها در موقعیت بهتر 6- پیشبینی 7- مربی پذیری 8- سازگاری با شرایط 9- تجلی در شرایز مقتضی 10- غریزه قوی
استعدادیابی در شنا
در سطوح بالاتر استعداد، تیپ بدنی مسأله مهمی برای شناگران محسوب می شود. این موضوع در سطح مدارس و باشگاهی که در آن مربیان واقعاً با محدودیت انتخاب افراد مواجه هستند، اهمیت کمتری دارد.
به اندازه کافی موارد استثنایی وجود دارد که بتوان ورزشکاران مختلف با جثه ها و شکلهای متنوع را به این رشته ترغیب نمود، اما شنـاگران زبده با افزایش سن، تمایل دارند که نسبت به ورزشکـاران سایر رشتههای ورزشی لاغرتـر و بلندتـر باشند. (مردان 180 تا 185 سانتیمتر و زنان 170 تا 175 سانتی متر). در سطح المپیک، بلندقد و لاغر هستند و دستهای کشیدهای دارند. زمانی که یان تورپ قهرمان برجسته 400 متر جهان، 17 ساله بود، 5/182 سانتی متر قد و 90 کیلوگرم وزن داشت و کفش شماره 43 میپوشید. در بین شناگران داشتن دست و پای بزرگ و کشیده یک مزیت به شمار می رود.
پارامتراهای مهم بدنی در استعدادیابی شنا:
همانگونه که در بالا ذکر شد، یکی از ویژگیهای مهم جسمانی در انتخاب ورزشکاران مستعد، فاکتور جثـه بوده که مشتمل بر مجموعهای از فاکتورهای بدنی فرد میباشد و بر اساس هر رشته ورزشی، ضریب اهمیت آنها متفاوت میباشد. پیرو همین مسئله در رشته ورزشی شنـا نیز میبایست به برخی از فاکتورهای بدنی و ساختاری افراد که دارای درجه اهمیت بیشتری نسبت به سایر قسمتها هستند توجه نمود. که در ذیل به آنها اشاره می گردد.
1- سن
2- وزن
3- قد
4- نسبت قد و وزن
5- اندازه فاصله بین دو دست
6- عرض شانه
7- عرض لگن
8- ارتفاع بالا تنه
9- ارتفاع پایین تنه
10- شماره سایز پا
کلمات کلیدی: استعدادیابی در شنا